És melyikkel nyerhetsz több ügyfelet

Osszd meg másokkal is

Az Inbound és Outbound (vagy tradícionális) marketing két alapvető fontosságú megközelítést jelölnek a marketingben. Meghatározzák a vásárlóidhoz való hozzáállásod és a velük való viszonyod. A továbbiakban azt fogom elmagyarázni melyik mit jelent, mi a különbség közöttük és mi az oka annak, hogy egyre több cég fordul az inbound stratégiák felé.

Inkább a videós tartalmakat kedveled? Görgess a lap aljára vagy nézd meg BiteSize Marketing sorozatom első részét.

Képek és design: Canva.com

Outbound marketng

Outbound vagy tradcionális marketing alatt azt a stratégiát értjük, amikor a cégek különböző csatornákon, nagy számú embernek hirdetik az üzenetüket azzal a céllal, hogy vásárlásra bírják őket.

Hogyan működik az outbound marketing

Hasonlóan működik, mint egy hangszóró: ugyanazt az üzenetet közvetíti mindenkinek és nem interaktív. Egyirányú kommunikációt jelent, amely megszakítja az éppen végzett tevékenységedet – gondolj csak egy reklámra a kedvenc videód közepén.  Ezen okokból ezt a stratégiát gyakran nevezik push (~tolni) vagy interruption (~félbeszakítani) marketingnek is. Ezen üzenetek legfőbb célja, hogy eladjanak neked valamit.

Hol találkozhatsz vele

Leggyakrabban az alábbi formákban találkozhatsz vele: TV reklámok, hirdetőtáblák, felugró online hirdetések (pop-up ad), telemarketing, szakmai kiállítások, magazin vagy újsághirdetések.

BiteSize, bite-size, snackable, marketing, marketing tips, basics of marketing
 

Inbound marketng

Másrészről, az inbound marketing egy technika, amely során tartalommarketing, közösségi média, keresőoptimalizálás és közösségi média segítségével vonzol magadhoz látogatókat.

Inbound marketing akcióban

A mágnes elvét követi, azaz magához vonzza a potenciális vásárlókat és kétirányú, interaktív kommunikációt igényel. A mögöttes gondolat az, hogy a márkád azáltal válik ismerté és megbízhatóvá, hogy oktató jellegű tartalmakat kínál – többségében ingyen – és valós megoldást kínál a vásárló problémájára. Ennek eredményeképp a lehetséges vásárlóid önként és érdeklődve jönnek hozzád.

Az 5 perc angol egy kiváló magyar példa – én magam is feliratkozója voltam a hírlevélnek – hiszen az oldal azáltal nőtte ki magát és virágzik most is, hogy számtalan hasznos anyagot kínál a tanulni vágyóknak ingyen, amellett, hogy fizetős szolgáltatásait népszerűsíti oldalán.

Az inbound marketing formái

Leggyakrabban ez a kövezkezőképp találkozhatsz vele: blog posztok, hasznos letölthető anyagok, oktató videók – weboldalba ágyazva vagy YouTubeon. A feliratkozáson alapuló hírlevelek szintén ebbe a kapegóriába tartoznak, hiszen önként iratkozunk fel rájuk. Közösségi média erőfeszítéseid, a keresőoptimalizálás és a PPC (kattintáson alapuló) hirdetések is ide tartoznak.

BiteSize, bite-size, snackable, marketing, marketing tips, basics of marketing
Az infografika Canva.com használatával készült.
 

A végső összecsapás: Outbound vs Inbound

Ahogy a bevezetőben említettem manapság a legtöbb cég, főleg Európa nyugati felén és az USA-ban inkább az inkább az inbound stratégiákra fókuszál. Ennek több oka is van, de alább kiemeltem a három legjelentősebbet:

  • Az inbound marketing olcsóbb a tradícionális marketingnél
  • A generált leadek* jobb minőségűek
  • Hosszú távon is megbízható, hiszen a márkahűség növelésével a jövőbeli megrendeléseket is tüzeli
*Egyszerűen fogalmazva a marketingben leadnek nevezünk egy személyt, aki érdeklődik a terméked vagy szolgáltatásod iránt, azaz a következő vásárlód lehet, amennyiben végimegy az értékesítési tölcséreden. Olvass többet a témáról itt.
 

Kapcsolódó BiteSize Marketing rész

Play Video

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]