Osszd meg másokkal is

Ha inkább a videós tartalmakat kedveled nézd meg a BiteSize Marketing második és harmadik részét, amelyek ezt a témát dolgozzák fel.

vásárlói életút. értékesítési tölcsér, marketing lead

Mi jelent, hogy értékesítési tölcsér és marketing lead?

Egyszerűen fogalmazva a marketingben leadnek nevezünk egy személyt, aki érdeklődik a terméked vagy szolgáltatásod iránt, azaz a következő vásárlód lehet, amennyiben végimegy az értékesítési tölcséreden.

Úgy a legegyszerűbb megértened az értékestési tölcsért (vagy sales funnelt), ha elképzelsz egy valódi tölcsért. Amit felül beletöltesz azok az érdeklődők, akik már találkoztak a vállalkozásoddal, alul pedig azok jönnek ki, akik készen állnak, hogy rányomjanak a vásárlás gombra.

Azonban a konyhádban amennyiben valamit egy tölcsérbe töltesz az biztosan ki is fog folyni az alján, míg egy értékesítési tölcsér esetében néhány érdeklődőt el fogsz veszíteni a folyamat során. Ezért fontos, hogy folyamatosan tökéletesítsd – hogy minimalizáld ezt a számot.

Ideje megismerni és optimalizálni az értékesítési tölcsér egyes szakaszait

Figyelem: Ez egy egyszerűsített minta, amelyben csak 3 nagy egységre bontom a tölcsért, annak érdekében, hogy minél könnyebben érthető legyen. Ha mélyebbre ásol a témában láthatod, hogy többen 7 vagy több szintre bontják. Természetesen egyik sem hibás. Amennyiben a vállalkozásod még a kezdeti szakaszában van, bőven elég ezt a három szintet tökélyre vinned a sikerhez.

Az értékeítési tölcsér teteje

Mielőtt valaki bekerülne a tölcséredbe, először is meg kell találnia a vállalkozásodat. Ez történhet online keresésen keresztül, a Google vagy közösségi média hirdetésednek köszönhetően, vagy egy létező vásárlód ajánlása révén. A tölcsér tetején elhelyezkedő leadek még csak most kezdték meg a vásárlói útjukat veled. Minél többet tudsz a róluk és arról, hogyan találtak rád, annál hatékonyabban igazíthatod a stratégiádat.

A leggyakoribb stratégiák ebben a szakaszban a SEO (keresőoptimalizálás), közösségi vagy keresőhirdetések, retargeting és PR.

customer journey, sales funnel, purchase, MQL, SQL, BiteSize, marketing tips, marketing strategy

Forrás: Pexels

A tölcsér közepe

A tölcsér közepén elhelyezkedő leadek már ismerik a cégedet, de még mindig van mit tanulniuk arról mit is tudsz nekik ajánlani és hogyan fogod megoldani a problémájukat. Ők számukra releváns, specifikusabb tartalmakat kerenek, és nyitottak arra, hogy elmerüljenek a részletekben.

A tölcsér közepén elhelyezkedő leadek további információkra kíváncsiak, így értékelni fogják az informatív, ingyenes anyagaidat. Ajánlj nekik releváns eKönyveket, termékadatlapokat és informatív blog posztokat. Ne szerénykedj, értékes anyagaidhoz nyugodtan kérj alapadatokat.* Amennyiben vannak ez egy remek alkalom, hogy bedobd interaktív tartalmaidat, mint a termékvideók vagy webinárok.

*A gated content olyan tartalom, ami csak akkor elérhető, ha a látogató bizonyos adatokat megad számodra. Leggyakrabban ezek a név, email, cégnév és ország.

Leadek a tölcsér alján

És végül a tölcsér alján elhelyezkedő leadek már szinte készek a vásárlásra. Ők tisztában vannak az ajánlatoddal és azt mérlegelik, hogy valóban az legkedvezőbb és hasznosabb a számukra. Itt a legfontosabb célod, hogy meggyőzd ezeket a leadeket, hogy a te ajánlatodat válasszák.

A legjobb eszközeid ebben a vásárlói vélemények, ingyenes demók és esettanulmányok.

vásárlói életút. értékesítési tölcsér, marketing lead

MQL és SQL

Fontos azonban látni, hogy nem minden lead egyenlő. Vannak jobb minőségű leadek, akik nagyobb eséllyel válnak vásárlóvá. A legtöbb cég megnevezi az egyes szakaszokat a könnyebb érthetőség kedvéért. Az MQL és SQL a két legfontosabb ilyen címke.

Habár ezek a definíciók cégenként eltérhetnek, általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy MQL, azaz Marketing Qualified Lead (azaz marketing szempontból kvalifikált) egy olyan személy, aki interakcióba lépett veled. Például letöltött egy ingyenes anyagot, feliratkozott a hírleveledre vagy részt vett egy webináron. Miután több kampányodban is részt vett rendszerint “átkerül” az értékesítésre. Az SQL, azaz Sales Qualified Lead-ek (azaz értékesítési szempontból kvalifikált) olyan személy, aki megérett  az értékesítésre. A legtöbb cég valamiféle pontzási rendszert alkalmaz, hogy meghatározza hol van ez a pont.

Élet az értékesítés után

A vásárlói életút nem ér véget a vásárlással. Ne kövesd el azt a hibát, hogy megfeletkezel azokról, akiknek a megszerzésére értékes időt és pénzt forítottál. A meglévő vásárlók gondozása bizalmat épít a márkád iránt és növeli egy újabb eladás esélyét.

Kínélj hűságprogramokat, különleges ajánlatokat és kizárólak meglévő vásárlóknak szóló exkluzív hírlevelet. Hidd el, hosszú távon a fáradozásaid meghozzák a gyümölcsüket.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Kapcsolódó BiteSize Marketing részek

Play Video
Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]