Légy a saját grafikusod!

Post image - Be Your Own Graphic Deigner

Osszd meg másokkal is

Szeretnéd megtanulni hogyan tudod magad elkészíteni mindazt, amit azt hitted csak egy grafikus tud? Készíts saját logót, weboldalt, közösségi média képeket, letölthető fájlokat és gifeket Photoshop vagy bármilyen korábbi tapasztalat nélkül. Mindezt ingyen és akár magyar nyelven!

Pinterest image for post - Be Your Own Graphic Deigner

Képek forrása: unsplash.com/@amyhirschi, pexels.com/@olenkasergienko, pexels.com/@julieaagaard

Egy profi grafikussal együtt dolgozni elképesztő. De ha őszinték akarunk lenni be kell ismernünk, hogy a vállalkozásunk építgetésének első szakaszában erre ritkán van (még) pénzünk. Ne aggódj, a Canva fedez téged!

Ennek a bejegyzésnek a megírását, azóta tervezem, hogy 2018-ban elindítottam a blogomat. Az első naptól kezdve a Canván terveztem márkám grafikai elemeit, képeket szerkesztettem a webhelyemhez, valamint közösségi média bejegyzéseket és letölthető fájlokat hoztam létre. Mondanom sem kell, imádom, és fogadok, hogy te is szeretni fogod!

Nyilatkozat: Ez a bejegyzés kapcsolt linkeket tartalmaz. A bejegyzést utoljára 2021 júniusában frissítették.

MI IS A CANVA.COM?

A Canva egy ingyenes online platform, ahol különféle grafikai terveket készíthetsz egy szuper egyszerű drag-and-drop (húzd és ejtsd) eszközzel. A Canva 100+ ingyenes sablont is kínál, amelyeket inspirációként vagy kiindulópontként használhatsz.

A Canva egy grafikai tervező platform, amelyet közösségi média grafikák, prezentációk, plakátok, dokumentumok és egyéb vizuális tartalmak létrehozására használnak. Az alkalmazás sablonokat tartalmaz a felhasználók számára. A platform ingyenesen használható, és további funkciókért olyan fizetett előfizetéseket kínál, mint a Canva Pro és a Canva for Enterprise.
(Forrás: Wikipedia)

Szeretem, hogy a Canva használatához semmit sem kell a gépedre telepítened, így bármelyik gépeden használhatod, azonnal. Létezik mobilalkalmazásként is, így gyors változtatásokat hajthatsz végre, vagy útközben is módosíthatsz egy közösségi bejegyzést. (Az összes funkció elérhető az alkalmazásban is, de én személy szerint nem kezdenék egy vadonatúj PDF-et tervezni ilyen kicsi képernyőn.)

Ingyenes kontra Pro verzió

Ingyenes

Jó hír: A Canva szabadon használható – ha hajlandó vagy néhány kompromisszumot kötni. Az ingyenes verzió egyik hátránya, hogy nem töltheted fel a márkakészleted (brand kit), azaz minden egyes alkalommal, amikor új dizájn projektbe kezdesz, újra be kell állítanod a márka betűtípusait és színeit. További nehézség, hogy nem méretezheted át meglévő terveid. Ha másik méretre van szükséged, új projektet kell indítanod, átmásolni az elemeit és újrarendezni őket. Sajnos el kell felejtened az átlátszó képek letöltését is. A teljes lista egy kicsit hosszabb, de tapasztalatom alapján ezek hiányoznak a legjobban.

El kell ismernem, hogy ezek bosszantóak lehetnek, de ha nem vagy napi szintű felhasználó, nincs meg a szükséges anyagi kereted, vagy hajlandó vagy egy kicsit több időt szánni a kreatív folyamat ezen részére, akkor így is egy csodálatos eszközt kapsz. Én még mindig az ingyenes verziót használom.

Forrás: Canva.com (2021 Augusztus)

Pro

A Pro verzióval jelentősen megkönnyítheted az életed. Mint fent említettem, lehetővé teszi a márkakészlet feltöltését és saját sablonok létrehozását, garantálva ezzel, hogy minden terved egységes lesz. A meglévő terv átméretezése pedig csak egy kattintást igényel. Akkor is kötelező, ha gyakran fogod képek hátterét eltávolítani, vagy ha átlátszó png-t exportálnod.

Ezenkívül sokkal több ingyenes stock kép és videó közül válogathatsz, vagy ha szeretnéd, létrehozhatsz saját videót is. A kényelem egy új szintjét élvezheted több mappával és tárolóval, valamint egy tartalomtervezővel. A Pro továbbá (szinte) elengedhetetlen, ha csapattal dolgozol, mert valós idejű együttműködést tesz lehetővé.

Még mindig nem vagy biztos? A Canva 30 napos próbaverziót kínál mindenki számára.

Tippek és trükkök

A Canva sok funkciót kínál, ami első látásra nyomasztó lehet, ezért bemutatnám nektek az abszolút kedvenc funcióim (mind az ingyenes verzióból) és tippjeim, amiket az elmúlt év alatt gyűjtöttem.

Magyar nyelvű felület

Amennyiben nem szeretsz angol felületeken dolgozni örömmel fogod hallani, hogy a Canva magyar nyelven is elérhető. Ha Magyarországról regisztrálsz valószínűleg eleve a magyar felületet kapod. Amenyiben mégis nyelvet váltanál a Beállításokon belül (fogaskerék ikon jobb felül) könnyedén megteheted.

Tetszett ez a cikk? Osszd meg egy barátoddal!

Egyedi méretek

A Canva rengeteg előre beállított méretet kínál, (pl. az optimális Instagram vagy prospektus méretek), de ha egyedi méretre van szükséged, akkor bármilyet beállíthatsz a Terv készítése > Egyéni méret elemre kattintva. Ez hasznos lehet pl. a weboldalad egyedi képeinél.

Animált közösségi média posztok

A közösségi média sztárjai a videós formátumok, amelyek sokkal jobban lekötik és bevonják a felhaszálókat, mint a szimpla képek. A Canva 3 lehetőség is kínál a képek interaktívvá tételéhez. (Figyelj oda, hogy mindig mp4 formátumba exportálnj png helyett!)

1) Animált matrica hozzáadása. – Az Elemek > Grafikák > Matricák alatt találsz néhány aranyos animációt, például nyilakat, csillámokat vagy köröket.

2) Videó hozzáadása háttérként. – Válogass a Canva-ban (Elemek > Videók), vagy tölts fel saját videót. Keresd fel ezt a 10 webhelyet további ingyenes képek és videók megtekintéséhez.

3) Animáld a kép elemeit! – A dizájn felett található egy Animálás gomb olyan opciókkal, mint például Eltűnés, Fotó –  Zoom vagy Blokk.

Block animáció: Canva.com

Álljon készenlétben az arculati útmutatód

Ha Pro felhasználó vagy, akkor nem kell aggódnod, de ingyenes felhasználóként jobb, ha készenlétben tartod a márkaelemeidnet (különösen a színeket és a betűtípusokat). Létrehozhatsz egy Canva-tervet csak ezek tárolására, és a másolás + beillesztés segítségével átemelheted azokat minden új tervbe, vagy használhatsz egy külön dokumentumot, amiből puskázhatsz. Igyenes arculati útmutatóm (brand board) letölthető angolul, és hamarosan a magyar nyelvű verzió is elérhető lesz. Az angol felületen ugyanarra a jelszóra van szükséged, amit a magyar Letölthető anyagokhoz kaptál.

Mentsd el kedvenc elemeid és képeid későbbre

Amikor az Elemek között tallózva, gyakran találhatsz olyanokat, amikre épp nincs szükségem, de későbbre hasznosnak tűnnek. Csak kattints az elem jobb felső sarkában lévő 3 pontra, és válaszd a Felvétel a kedvelt tartalmak közé. Ha át akarod nézni a válogatásod, menj a Minden Mappád > Kedvelések fülre.

Rendszerezd a mappáidat

Az ingyenes terv legfeljebb 2 mappát kínál a tervek rendezettségének megőrzéséhez, és erősen javaslom, hogy használd is ki ennek előnyeit. A kezdőlapon kattints a tervek jobb felső sarkára, és helyezd át őket egy meglévő vagy egy új mappába.

Szeretnél többet tudni a Canva funkcióiról? Írd meg nekem, vagy csak ossz meg a kedvenc Canvával készített designod!

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]

BYOGD – Be Your Own Graphic Designer

Post image - Be Your Own Graphic Deigner
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media
Navigate the website

BYOGD - Be Your Own Graphic Designer

Tools and tricks you must know

Learn how to create kick-a** graphic design by yourself. Make your own logo, website, social media images, downloadables and gifs without Photoshop or any previous experience. And all this for free!

Working with a professional graphic designer is amazing. But, let’s be real. If you’re about to build your own business, and you’ve just started, probably you don’t have the cash for that (yet). No worries, Canva has you covered.

Disclaimer: This post contains affiliate links. The post was last updated in June 2021.

Pinterest image for post - Be Your Own Graphic Deigner

Image sources: unsplash.com/@amyhirschi, pexels.com/@olenkasergienko, pexels.com/@julieaagaard

I’ve been planning to write this post since I’ve started my blog in 2018. From day 1 I’ve been using Canva to design the graphic elements of my brand, edit images for my website and to create social media posts and downloadables. Needless to say, I love it, and I bet you’ll love it too.

What is Canva.com?

Canva is a free online platform, where you can create various graphic designs using a super-easy drag-and-drop tool. Canva also offers 100+ free templates that you can use for inspiration or as a starting point.

Canva is a graphic design platform, used to create social media graphics, presentations, posters, documents and other visual content. The app includes templates for users to use. The platform is free to use and offers paid subscriptions like Canva Pro and Canva for Enterprise for additional functionality.
(Source: Wikipedia)

I love, that Canva doesn’t require you to install anything on your computer, allowing you to use the tool on any computer immediately. It also has a mobile app, so you can implement quick changes or tweak a social post on the go too. (All functionalities are available on the app too, but I wouldn’t start to design a brand new PDF on such a small screen.)

Free vs Pro

Free

The good news: Canva is free to use – if you are willing to make a few compromises. The biggest setback of free is, that you can’t upload your brand kit, which means you have to set your brand’s fonts and colours every time you start a new design. Also, you can’t resize your existing design. If you need another size you have to start a new project, copy the elements and rearrange them. You should also forget to download transparent images. The full list is a bit longer, but these are the ones I miss the most.

I must admit, these can be annoying, but if you’re not a heavy user or you’re willing to allocate a bit more time to this part of your creative process it’s still an amazing tool. I still use the free version.

Source: Canva.com (August 2021)

Pro

The Pro version can make your life easier. As I mentioned above it allows you to upload your brand kit and to have branded templates to ensure consistency. Also, resizing an existing design is literally only takes a click. It’s also a must if you often have to remove image backgrounds or have to export a transparent png.

Furthermore, you can pick from more free stock images and videos or you can create your own video if you wish. You can enjoy a new level of comfort with more folders and storage and a content planner. Pro is also (almost) a must if you work with a team, because it offers real-time collaboration.

Not sure yet? Canva offers a 30-day trial to everyone.

Source: Canva.com (June 2021)

Tips and Tricks

Canva has a lot to offer, and it can be overwhelming at first sight, so I wanted to showcase to you my absolute favourite features – all from the free plan.

Custom size

Canva offers tons of pre-set sizes, but you can also pick any size you wish by clicking Create design > Custom dimensions. It can be useful to fit custom dimensions in WordPress.

Animated social media posts

Video formats are ruling on social media generating higher engagement, than statics. Using Canva you have 3 options to make your image interactive easily. (Don’t forget to export as mp4 instead of png.)

1) Add animated stickers. – Under the Elements tab > Graphics > Stickers you’ll find some cute animations, like arrows, sparkles or circles.

2) Add a video as background. – Browse Canva (Elements tab > videos) or upload your own video. Check out these 10 sites for more free images and videos.

3) Animate the elements on the image. – Above the design there is an Animate button with option, like Fade, Photo Zoom or Block.

Block animation at Canva.com
Download the Complete WFH eBook by clicking here.

Have your brand board rEADY

If you’re paying for Pro you don’t have to worry about it, but as a Free user you’ll need your brand elements (especially colours and fonts) ready. You can create a Canva design just to store these and you can Copy + Paste them to every new design you start or you can use a separate document to use as a cheat sheet. If you’re not familiar with the concept of a brand board I suggest reading this blog post first.

sAVE ELEMENTS AND IMAGES FOR LATER

When I browse among Elements I often find ones, that I know I could use later. Just click on the 3 dots at the upper right corner of that element and choose to Add to Likes. When you want to review your selections go to Folders > Likes.

Organise using folders

The free plan offers up to 2 folders to keep your designs organised and I strongly advise you to take advantage of it. On the home page, you can click on the top right corner of your designs and move them to an existing or a new folder.

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Hi, I’m Reka,

Welcome to my website. Explore, find inspiration, motivation, and resources.

SEO vs SEM: The difference between search engine optimisation and search engine marketing

seo, sem, search engine
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media
Navigate the website

SEO vs SEM

definition, difference, how to use them

SEO and SEM are two abbreviations that you often hear when it comes to websites and advertising, but do you know what they mean? Don’t worry if you don’t – yet.

I promise, after this post you’ll feel confident to talk about them. We’ll also learn the components of SEO and the most important rules of PPC advertising.

You’d rather watch a video or listen to a podcast? Scroll down to the end of the post or go to the BiteSize Marketing page and check out Ep 6.

Disclaimer: This article contains affiliate links.

SEO, SEM, search engine optimization, search engine marketing

Made by Reka Veszeli, using Canva

Definitions

SEO or Search Engine Optimisation focuses on the visibility of your website. It’s the process of optimising your website to gain traffic from organic search results.

SEM stands for Search Engine Marketing. It’s an umbrella term that covers both organic and paid search tactics in order to drive traffic to your page or offer.

Components of SEO

Technical SEO

You apply Technical SEO to your website to make it easier for search engines to find you and validate you well. You can help it for example by using HTTPS or improving site speed.

Off-site SEO

Off-site SEO is about building a network. Search engines like to prioritize websites that seem credible and have a strong reputation – or related to pages with a strong reputation. By linking your website to other relevant websites and getting others to refer your page you are building a network, that’ll encourage search engines.

On-site SEO

On-site SEO means the things going on your site. Like including the right keywords to your title or image alt texts or improving the readability of the page or blog.

Paid search

Paid search is where search engines – like Google, Bing or Yandex – allow you to show ads on their search results pages. It works on a pay-per-click model, meaning you only pay when someone clicks on your ad. It means, that relevant keywords play an essential role in paid search tactics.

seo, sem, search engine

Photo by Pixabay on Pexels

Search Engine Marketing is an umbrella term that covers both organic and paid tactics in order to drive traffic to your page or offer. Paid search is also included in SEM tactics.

PPC - pay per click

As mentioned above, paid search works on a pay-per-click model. It means you only pay when someone clicks on your ad. Sounds great, right? Well…mostly. It means that if nobody clicks on your ad you won’t pay – but that means nobody is interested in your ad.

When you set up a PPC campaign you need to find the ideal keyword, that is relevant and popular. If at the same time the competition is low you found a jolly joker.

A/B testing

I’d like to mention A/B testing, which is a tactic often used in SEM. It means, that you run two different versions of an ad simultaneously at the beginning of a campaign to figure out which one performs better. Once you have clear results, you only go on with that one, that performed the best. You can – and should – test image, title and copy variants.

Some WordPress builders, like Divi also allows A/B testing, so you can use this method to optimise your website.

Image by Reka Veszeli. Made with Canva.

Related BiteSize Marketing episode

Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Hi, I’m Reka,


Welcome to my website. Explore, find inspiration, motivation, and resources.

Keresőoptimalizálás vs Keresőmarketing

seo, sem, search engine

definíció, különbség, használat

Osszd meg másokkal is

A SEO és SEM két gyakran használt kifejezés a weboldalak és online hirdetések világában, de vajon tudod mit jelentenek? Ne aggódj, ha még nem. Ígérem a cikk elolvasása után minden alapkifejezés világossá válik számodra és magabiztosan fogsz navigálni a keresőoptimalizálás és afizetett keresőhirdetések körül.

Inkább a videós tartalmakat kedveled? Görgess a lap aljára vagy nézd meg BiteSize Marketing sorozatom első részét.

A cikk affiliate linkeket tartalmaz.

SEO, SEM, search engine optimization, search engine marketing

A képet a Canva.com segítségével készítettem.

Definíció

A SEO avagy keresőoptimalizálás a weboldalad láthatóságára és kereshetőségére összpontosít. Ez egy folyamat amely során úgy optimalizálod az oldalad, hogy az minél több forgalmat nyerjen organikus (nem fizetett) keresésekből.

Az SEM keresőmarketinget jelent. Ez öszefoglaló kifejezés, amely az organikus és a fizetett keresési taktikákat egyaránt magában foglalja, amelyek célja, hogy forgalmat generáljon számodra.

A keresőoptimalizálás komponensei

Technikai SEO

A technikai SEO célja, hogy a keresőmotorok minél könnyebben megtaláljanak és pozitívan értékeljenek. Ebben segíthet például a HTTPS használata vagy a webhely sebességének gyorsítása.

Off-site SEO

Az off-site SEO célja egy kifelé mutató hálózat kiépítése. A keresőmotorok azokat a webhelyeket priorizálják, amelyek hitelesnek tűnnek és látszólag ismertek – vagy ismert oldalakhoz kapcsolódnak. Azáltal, hogy a weboldaladról releváns oldalakra hivatkozol és mások ezt teszik a tiéddel egy hálózatot építesz, ami ösztönözni fogja a keresőmotorokat.

On-site SEO

Az on-site SEO azokat a dolgokat foglalja magába amik a te oldaladon történnek. Mint például a megfelelő kulcsszavak használata a címekben és képaláírásokban, vagy az oldal és blog olvashatóságának javítása.

Figyelembe veszed a SEO szempontokat a weboldalad készítésekor? Szeretnél több tanácsot hallani? Oszd meg a tapasztalatodat!

Paid search - Fizetett keresőhirdetés

A fizetett keresés az, amikot a keresőmotorok (Google, Bing vagy Yandex) engedik, hogy hirdetéseket jeleníts meg a keresési találatok között. A fizetett keresések a PPC (kattintáson alapuló fizetés) modell szerint működnek, vagyis csak akkor kell fizetned, ha valaki rákattint a hirdetésére.

seo, sem, search engine

Kép: Pixabay on Pexels

A keresőmarketing egy összefoglaló név, ami az organikus és a fizetett keresési taktikákat egyaránt magában foglalja, amelyek célja, hogy forgalmat generáljon számodra. A fizetett keresőhirdetések tehát szintén a keresőmarketing alá tartoznak.

PPC - kattintáson alapuló fizetés

Ahogy feljebb említettem ezek a hirdetések kattintáson alapulnak, vagyis csak akkor kell fizetned, ha valaki ténylegesen rákattint a hirdetésedre. Jól hangzik igaz? Igen…többnyire. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha senki sem kattint a hirdetésedre, akkor nem kell fizetned – de nem is lesz forgalmad.

Egy PPC kampány létrehozásakor tehát az egyik legfontosabb kérdés az ideális kulcsszavak megtalálása. A cél azok megtalálása, amelyek relevánsak, ugyanakkor a konkurenciád csak ritkán használja.

A/B tesztelés

Szeretném megemlíteni az A/B tesztelést is, amely egy az SEM-ben gyakran használt taktika. Ez azt jelenti, hogy egy azonos hirdetés két különböző változatát futtatod párhuzamosan, hogy kiderítsd, melyik teljesít jobban, és csak a győztessel folytatod a kampányt.

Néhány WordPress-építõ, például a Divi témogatja az A/B tesztelést, így ezta módszert használhatod a weboldalad optimalizálására is.

A képet a Canva.com segítségével készítettem.

Kapcsolódó BiteSize Marketing rész

Play Video

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]

Mi a különbség az Inbound és Outbound Marketing között?

inbound marketing, outbound marketing

És melyikkel nyerhetsz több ügyfelet

Osszd meg másokkal is

Az Inbound és Outbound (vagy tradícionális) marketing két alapvető fontosságú megközelítést jelölnek a marketingben. Meghatározzák a vásárlóidhoz való hozzáállásod és a velük való viszonyod. A továbbiakban azt fogom elmagyarázni melyik mit jelent, mi a különbség közöttük és mi az oka annak, hogy egyre több cég fordul az inbound stratégiák felé.

Inkább a videós tartalmakat kedveled? Görgess a lap aljára vagy nézd meg BiteSize Marketing sorozatom első részét.

Képek és design: Canva.com

Outbound marketng

Outbound vagy tradcionális marketing alatt azt a stratégiát értjük, amikor a cégek különböző csatornákon, nagy számú embernek hirdetik az üzenetüket azzal a céllal, hogy vásárlásra bírják őket.

Hogyan működik az outbound marketing

Hasonlóan működik, mint egy hangszóró: ugyanazt az üzenetet közvetíti mindenkinek és nem interaktív. Egyirányú kommunikációt jelent, amely megszakítja az éppen végzett tevékenységedet – gondolj csak egy reklámra a kedvenc videód közepén.  Ezen okokból ezt a stratégiát gyakran nevezik push (~tolni) vagy interruption (~félbeszakítani) marketingnek is. Ezen üzenetek legfőbb célja, hogy eladjanak neked valamit.

Hol találkozhatsz vele

Leggyakrabban az alábbi formákban találkozhatsz vele: TV reklámok, hirdetőtáblák, felugró online hirdetések (pop-up ad), telemarketing, szakmai kiállítások, magazin vagy újsághirdetések.

BiteSize, bite-size, snackable, marketing, marketing tips, basics of marketing
 

Inbound marketng

Másrészről, az inbound marketing egy technika, amely során tartalommarketing, közösségi média, keresőoptimalizálás és közösségi média segítségével vonzol magadhoz látogatókat.

Inbound marketing akcióban

A mágnes elvét követi, azaz magához vonzza a potenciális vásárlókat és kétirányú, interaktív kommunikációt igényel. A mögöttes gondolat az, hogy a márkád azáltal válik ismerté és megbízhatóvá, hogy oktató jellegű tartalmakat kínál – többségében ingyen – és valós megoldást kínál a vásárló problémájára. Ennek eredményeképp a lehetséges vásárlóid önként és érdeklődve jönnek hozzád.

Az 5 perc angol egy kiváló magyar példa – én magam is feliratkozója voltam a hírlevélnek – hiszen az oldal azáltal nőtte ki magát és virágzik most is, hogy számtalan hasznos anyagot kínál a tanulni vágyóknak ingyen, amellett, hogy fizetős szolgáltatásait népszerűsíti oldalán.

Az inbound marketing formái

Leggyakrabban ez a kövezkezőképp találkozhatsz vele: blog posztok, hasznos letölthető anyagok, oktató videók – weboldalba ágyazva vagy YouTubeon. A feliratkozáson alapuló hírlevelek szintén ebbe a kapegóriába tartoznak, hiszen önként iratkozunk fel rájuk. Közösségi média erőfeszítéseid, a keresőoptimalizálás és a PPC (kattintáson alapuló) hirdetések is ide tartoznak.

BiteSize, bite-size, snackable, marketing, marketing tips, basics of marketing
Az infografika Canva.com használatával készült.
 

A végső összecsapás: Outbound vs Inbound

Ahogy a bevezetőben említettem manapság a legtöbb cég, főleg Európa nyugati felén és az USA-ban inkább az inkább az inbound stratégiákra fókuszál. Ennek több oka is van, de alább kiemeltem a három legjelentősebbet:

  • Az inbound marketing olcsóbb a tradícionális marketingnél
  • A generált leadek* jobb minőségűek
  • Hosszú távon is megbízható, hiszen a márkahűség növelésével a jövőbeli megrendeléseket is tüzeli
*Egyszerűen fogalmazva a marketingben leadnek nevezünk egy személyt, aki érdeklődik a terméked vagy szolgáltatásod iránt, azaz a következő vásárlód lehet, amennyiben végimegy az értékesítési tölcséreden. Olvass többet a témáról itt.
 

Kapcsolódó BiteSize Marketing rész

Play Video

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]

Master the customer journey – Understand the concept of a lead and learn how to make your sales funnel convert better

vásárlói életút. értékesítési tölcsér, marketing lead
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media
Navigate the website

Master the customer journey

Master the customer journey - understand the concept of a lead and learn how to make your sales funnel convert better

Understand the concept of a lead and learn how to make your sales funnel convert better

Have you ever wondered how a sales funnel works? If you’ve never done that before, I’m here to explain the customer journey to you and to share all the little tricks you should know to convert leads to buyers.

You’d rather watch a video or listen a podcast? Scroll down to the end of the post or jump to BiteSize Marketing for Ep 2 and Ep 3.

customer journey, sales funnel, purchase, MQL, SQL, BiteSize, marketing tips, marketing strategy

Image source: Pexels.com

What is a sales funnel and a marketing lead?

A marketing lead is a contact with someone interested in your product or service, so a person who might be your next customer IF they go through the complete sales funnel.

To understand the concept of a sales funnel you can imagine a real-life funnel. What goes in at the top are the visitors that are aware of your business and what come out at the bottom are those, who are ready to hit the purchase button.

However in your kitchen, if you pour something to a funnel it will come out at the other end for sure, while in case of a sales funnel you’ll lose some of the leads in the process. That’s why you constantly optimise it – to minimise this number.

Time to understand better and optimise the sales funnel

Note: This is a simplified version of a sales funnel, where I only use the 3 main stages. It is to make the concept easy to understand. If you dive deeper into the topic you’ll find that most funnels have more stages. The most common is Awareness – Interest – Decision -Action, but some have more stages. None of it is right or wrong. I’d say it mostly depends on your business what describe the customer’s journey the best.

Top of the funnel

Before someone enters your funnel, they need to find you. It can happen through online search, thanks to your Google ads or social media campaigns, or via the recommendation of an existing customer. Top of the funnel leads has just started their customer journey with you. The more you know about how your visitors find you, the more efficiently you can adjust your strategy.

The most common top of the funnel strategies are SEO (search engine optimisation), social or display ads, retargeting and PR.

customer journey, sales funnel, purchase, MQL, SQL, BiteSize, marketing tips, marketing strategy

Photo by  Reka Veszeli, using Canva

Middle of the funnel

The middle of the funnel leads are already interested in your company, but they still need to learn more about what you can offer them and how it can solve their problems. They are looking for content relevant to their problems and are open for more in-depth conversations.

Because they are gathering information, they’ll appreciate your informative free resources. Offer them a relevant eBook, product datasheets and informative blog posts. Don’t be shy to make the most valuable pieces gated*. You can also shine your interactive assets, like product videos or webinars.

*Gated content is content, that’s only available after a visitor provides certain data; usually name, email address, company name and country.

Middle of the funnel leads will appreciate your informative free resources. Offer them a relevant eBook, product datasheets and informative blog posts.

Bottom of the funnel

And finally, the bottom of the funnel leads are almost ready to purchase. They are aware of your offer and are only evaluating if your solution is the best fit for them. Here, your main goal is to convince these leads to choose your solution.

Your best friends here are customer testimonials, free demos and case studies.

customer journey, sales funnel, purchase, MQL, SQL, BiteSize, marketing tips, marketing strategy

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

MQL and SQL

It’s important to see, that not all leads are equal. Some of them are better quality, and more likely to turn into a customer. Most companies label these stages to make the progress and reporting easier. The two most important are MQL and SQL. Although these definitions can vary, the following works well in general.

An MQL or Marketing Qualified Lead is one, who engaged with one or more of your marketing campaigns (downloaded a freebie, subscribed to your newsletter or attended a webinar) and could become a customer if they are nurtured properly. If they are mature enough they can turn into an SQL or Sales Qualified Lead, a person who is ready to have a conversation with the sales team. Most companies use a scoring system based on their behaviour and their interactions with your brand to help determine this point.

Go beyond purchase

The customer journey doesn’t stop at purchase. Don’t make the mistake of forgetting someone you’ve spent valuable time and money on to acquire. Caring for your existing customers build trust with your brand, or increases the chance of up-selling or getting recommended to others.
Offer loyalty programs, special promotions and curate a customer-only newsletter. It’ll pay off in the longer term.

Related BiteSize Marketing episodes

Play Video
Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Hi, I’m Reka,

Welcome to my website. Explore, find inspiration, motivation, and resources.

What’s the difference between inbound and outbound marketing?

inbound marketing, outbound marketing
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media
Navigate the website

What's the difference between inbound and outbound marketing?

and which one to choose to win customers

Inbound and Outbound (or traditional) are two main strategies in marketing. They define your relationship with your customers and the marketing tools you’re using. I’ll help you understand the difference between Inbound and Outbound Marketing and why most modern companies focus on inbound strategies.

You’d rather watch a video or listen to a podcast? Scroll down to the end of the post or go to the BiteSize Marketing page and check out Ep 1.

Image source: Canva.com

Outbound marketng

Outbound or traditional marketing is a tactic when companies push their messages through various channels for a large number of people to make them buy their product or service.

How outbound marketing works

It works kind of like a speaker: it’s a non-interactive, one-way communication, that interrupts the content you are consuming. It pushes the same messaging to everyone and the sole purpose of this message is to sell.

Where you can see it

It usually appears in a form of TV ads, billboards, online pop-up ads, telemarketing, trade shows, magazine or newspaper ads.

BiteSize, bite-size, snackable, marketing, marketing tips, basics of marketing
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
 

Inbound marketng

On the other hand, inbound marketing is a technique for drawing customers to your offers via content marketing, social media efforts, search engine optimisation and branding.

Inbound marketing in action

It is similar to a magnet. Ideally, it pulls potential customers in and it requires interaction between the two parties. The concept behind it is that by providing educational content, your business become known and trusted and potential customers will come to you in their own will, interested in you.

the forms of inbound marketing

Most commonly you see it in a form of a blog, educational video content – either on your website or on YouTube – a webinar or helpful downloadables. Opt-in emails also considered as inbound strategy as subscription is voluntary. Your social media efforts, search engine optimisation and pay per click ads are part of this category too.

BiteSize, bite-size, snackable, marketing, marketing tips, basics of marketing
Infographic by Reka Veszeli
 

The final countdown: Outbound vs Inbound

As I mentioned in the intro most brands nowadays focus on inbound strategies. (It is probably not a surprising statement if you follow my blog , video or podcast series.)There are several reasons for that, but I highlighted the main three.

  • It is cheaper than traditional marketing
  • It provides you with better quality leads
  • It is designed for long-term growth as it helps you build brand loyalty that will fuel future purchases too

Related BiteSize Marketing episode

Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Hi, I’m Reka,

Welcome to my website. Explore, find inspiration, motivation, and resources.

Mennyire ismered jól a vásárlóidat? Miért van szükség buyer perszónára és hogyan készíthetsz egyet?

Osszd meg másokkal is

vasarloi perszona, buyer perszona, template, készíts, eladás, marketing

Miért van szükségem buyer personára?

Egy gondosan összeállított vásárlói perszóna azzal segít elérni céljaidat, hogy világos irányt mutat és a helyes személyek felé tereli a figyelmed. Ezáltal azoknak készítesz tartalmat, akik valóban fontosak a vállalkozásodnak, nem pedig “mindenkinek”.

Továbbá, ha a célcsoportodat egy személyként képzeled el könnyebb megértened a problémáit és motivációit – ahogy személyesen is tennéd egy potenciális ügyféllel – és őszintébben és könyedebben tudsz neki megoldást javasolni.

Oké, értem a lényeget. Hogyan készítsek egyet?

Először is azt javaslom töltsd le ingyenes Készítsünk vásárlói perszónát segédanyagomat, amely tartalmazza az ehhez szükséges mintát, amit mindössze ki kell töltened.

Hogyan kezdj neki

Vájunk bele a tényleges munkába! Gondolj jelenlegi ügyfeleidre – főleg azokra, akikkel továbbra is együtt szeretnél dolgozni – és rendezd őket csoportokba hasonlóság alapján. Gondold át, hogy rajtuk kívül milyen más személyekkel tudnál és kívánnál dolgozni. Milyen nehézségeik vannak? Hogy találtak meg téged? Miért keresnek új megoldást? Próbálj az ideális vásárlóra fókuszálni és ne kalandozz el olyanok felé, akik nem igazán relevánsak számodra.

Ha még nincsenek vásárlóid kérj segítséget és állíts össze egy fókuszcsoportot, akikkel személyesen tudsz beszélni, vagy meg tudod őket figyelni online. Igyekezz minél több közös tulajdonságot összegyújteni, ami befolyásolhatja a döntésüket, ha a te termékedről/szolgáltatásodról kellene dönteniük. Figyeld meg versenytársaid követőinek viselkedését és szokásait, hisz ez is hasznos visszajelzés lehet.

Forrás: Pexels by Ksenia Chernaya

Képzeld el az ideális vásárlódat és kérdezd a céljairól, félelmeiről és minden olyanról, amit szeretnél a dokumentumodba foglalni.

Mit foglalj bele

Amikor a perszónáidat készíted azt javaslom ezeket mindenképp foglald bele: rövid bemutatás (mintha valakinek megpróbálnád bemutatni ezt a személyt), demográfiai adatok (kor, nem, családi állapot, lakóhely, stb), keresetszint, közösségi média használati szokások, célok és kihívások.

Minél több információd van és minél részletesebb a leírásod annál könnyebb lesz személyre szabnod számukra a marketingüzeneteidet. Bátran bővítsd a fenti listát, például add hozzá az anyanyelvüket, az utazási szokásaikat vagy akár a kedvenc színüket – amennyiben ékszert vagy ruhát készítesz ez például kifejezetten fontos lehet.

Mikor használjam őket?

Rövid válasz

Folyamatosan

Hosszú válasz

Elsősorban akkor támaszkodj erre, amikor az elkövetkező tartalmaidat tervezed és üzenetet fogalmazol meg a számukra. Minél személyesebbnek érzik, annál nagyobb az esélyed, hogy meghallanak és téged választanak. Építs kapcsolatot velük azáltal, hogy olyan tartalmat (blogbejegyzés, ekönyv, video, közösségi média poszt, webinár) készítesz, amit hasznosnak fognak találni.

Forrás: Unsplash by Austin Distel

Végtelen történet

Nem, most nem a könyvre gondolok….

Fontos megértened, hogy sosem leszel igazén “kész” a buyer perszónák készítésével. Fölöslegesen dolgozol, ha úgy tekinted, hogy ez egy feladat, amit elvégzel, majd félreraksz. Térj visssza rendszeres időközönként, hogy frissítsd és átgondold őket.

Tegyél hozzá, ahogy vállalkozásod nő és egyre több információt és visszajelzést gyűjtesz. Az is lehet, hogy az üzleted közben új irányt vesz, vagy újabb területek felé nyit. Nem számít mi az indok, tégy magadnak egy szívességet és tegyél be egy rendszeres emlékeztetőt a naptáradba.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Kapcsolódó BiteSize Marketing rész

Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]

Mi az a marketing lead és hogyan működik az értékesítési tölcsér? Légy a vásárlói életút mestere!

vásárlói életút. értékesítési tölcsér, marketing lead

Osszd meg másokkal is

Ha inkább a videós tartalmakat kedveled nézd meg a BiteSize Marketing második és harmadik részét, amelyek ezt a témát dolgozzák fel.

vásárlói életút. értékesítési tölcsér, marketing lead

Mi jelent, hogy értékesítési tölcsér és marketing lead?

Egyszerűen fogalmazva a marketingben leadnek nevezünk egy személyt, aki érdeklődik a terméked vagy szolgáltatásod iránt, azaz a következő vásárlód lehet, amennyiben végimegy az értékesítési tölcséreden.

Úgy a legegyszerűbb megértened az értékestési tölcsért (vagy sales funnelt), ha elképzelsz egy valódi tölcsért. Amit felül beletöltesz azok az érdeklődők, akik már találkoztak a vállalkozásoddal, alul pedig azok jönnek ki, akik készen állnak, hogy rányomjanak a vásárlás gombra.

Azonban a konyhádban amennyiben valamit egy tölcsérbe töltesz az biztosan ki is fog folyni az alján, míg egy értékesítési tölcsér esetében néhány érdeklődőt el fogsz veszíteni a folyamat során. Ezért fontos, hogy folyamatosan tökéletesítsd – hogy minimalizáld ezt a számot.

Ideje megismerni és optimalizálni az értékesítési tölcsér egyes szakaszait

Figyelem: Ez egy egyszerűsített minta, amelyben csak 3 nagy egységre bontom a tölcsért, annak érdekében, hogy minél könnyebben érthető legyen. Ha mélyebbre ásol a témában láthatod, hogy többen 7 vagy több szintre bontják. Természetesen egyik sem hibás. Amennyiben a vállalkozásod még a kezdeti szakaszában van, bőven elég ezt a három szintet tökélyre vinned a sikerhez.

Az értékeítési tölcsér teteje

Mielőtt valaki bekerülne a tölcséredbe, először is meg kell találnia a vállalkozásodat. Ez történhet online keresésen keresztül, a Google vagy közösségi média hirdetésednek köszönhetően, vagy egy létező vásárlód ajánlása révén. A tölcsér tetején elhelyezkedő leadek még csak most kezdték meg a vásárlói útjukat veled. Minél többet tudsz a róluk és arról, hogyan találtak rád, annál hatékonyabban igazíthatod a stratégiádat.

A leggyakoribb stratégiák ebben a szakaszban a SEO (keresőoptimalizálás), közösségi vagy keresőhirdetések, retargeting és PR.

customer journey, sales funnel, purchase, MQL, SQL, BiteSize, marketing tips, marketing strategy

Forrás: Pexels

A tölcsér közepe

A tölcsér közepén elhelyezkedő leadek már ismerik a cégedet, de még mindig van mit tanulniuk arról mit is tudsz nekik ajánlani és hogyan fogod megoldani a problémájukat. Ők számukra releváns, specifikusabb tartalmakat kerenek, és nyitottak arra, hogy elmerüljenek a részletekben.

A tölcsér közepén elhelyezkedő leadek további információkra kíváncsiak, így értékelni fogják az informatív, ingyenes anyagaidat. Ajánlj nekik releváns eKönyveket, termékadatlapokat és informatív blog posztokat. Ne szerénykedj, értékes anyagaidhoz nyugodtan kérj alapadatokat.* Amennyiben vannak ez egy remek alkalom, hogy bedobd interaktív tartalmaidat, mint a termékvideók vagy webinárok.

*A gated content olyan tartalom, ami csak akkor elérhető, ha a látogató bizonyos adatokat megad számodra. Leggyakrabban ezek a név, email, cégnév és ország.

Leadek a tölcsér alján

És végül a tölcsér alján elhelyezkedő leadek már szinte készek a vásárlásra. Ők tisztában vannak az ajánlatoddal és azt mérlegelik, hogy valóban az legkedvezőbb és hasznosabb a számukra. Itt a legfontosabb célod, hogy meggyőzd ezeket a leadeket, hogy a te ajánlatodat válasszák.

A legjobb eszközeid ebben a vásárlói vélemények, ingyenes demók és esettanulmányok.

vásárlói életút. értékesítési tölcsér, marketing lead

MQL és SQL

Fontos azonban látni, hogy nem minden lead egyenlő. Vannak jobb minőségű leadek, akik nagyobb eséllyel válnak vásárlóvá. A legtöbb cég megnevezi az egyes szakaszokat a könnyebb érthetőség kedvéért. Az MQL és SQL a két legfontosabb ilyen címke.

Habár ezek a definíciók cégenként eltérhetnek, általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy MQL, azaz Marketing Qualified Lead (azaz marketing szempontból kvalifikált) egy olyan személy, aki interakcióba lépett veled. Például letöltött egy ingyenes anyagot, feliratkozott a hírleveledre vagy részt vett egy webináron. Miután több kampányodban is részt vett rendszerint “átkerül” az értékesítésre. Az SQL, azaz Sales Qualified Lead-ek (azaz értékesítési szempontból kvalifikált) olyan személy, aki megérett  az értékesítésre. A legtöbb cég valamiféle pontzási rendszert alkalmaz, hogy meghatározza hol van ez a pont.

Élet az értékesítés után

A vásárlói életút nem ér véget a vásárlással. Ne kövesd el azt a hibát, hogy megfeletkezel azokról, akiknek a megszerzésére értékes időt és pénzt forítottál. A meglévő vásárlók gondozása bizalmat épít a márkád iránt és növeli egy újabb eladás esélyét.

Kínélj hűságprogramokat, különleges ajánlatokat és kizárólak meglévő vásárlóknak szóló exkluzív hírlevelet. Hidd el, hosszú távon a fáradozásaid meghozzák a gyümölcsüket.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Kapcsolódó BiteSize Marketing részek

Play Video
Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]

How to work from home: Mind your mental health

mental health, mental well-being, remote work, work from home
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media
Navigate the website

How to work from home, the right way
- Tips for Successful Remote Working -

How to work from home, the right way: Tips for Successful Remote Working

Part four: Mind your mental health

Share it on:

Staying social, healthy and happy when you’re spending most of the day at the same place requires planning and diligence. Trust me I’ve learnt it the hard way when I was working from home for almost two years. To prevent you from the major hardships, I’m sharing my best advice with you, that already proved to be working and will help you maintain your mental health.

I’ve collected you my best tips in this 4-part series to help you keep your sanity, stay healthy and productive.

Part one: Set up your perfect home office
Part two: Boost your productivity
Part three: Take care of your physical well-being
Part four: Mind your mental health

mental health, mental well-being, remote work, work from home

Image source: Unsplash.com

Mental well-being

Working from home is not just about finding the right tools for work, productivity and effectiveness. Your mental and physical well-being should be just as important. When your home turns into your workplace the chances are high that it’ll hurt your work-life balance and mental health too.

Originally I’ve planned to cover physical and mental well-being in one post, but it turned out so long, that I divided it into two. This one focuses on your mental  well-being.

Disclaimer: These are general tips to help you anytime you’re working from home permanently. Even though I involved my sister, who has an MSc in psychology I have to highlight, that a pandemic is a special case, that can cause strong mixed-feelings, extreme anxiety and depression. I’m not a healthcare professional or therapist and I can’t provide you medical advice. Always be sure to follow the regulations and advice of your country and look for professional help if you feel you need it.

#1 Take a holistic approach

Mental health is not something you can achieve on its own. It requires attention to your physical health, daily routine and surroundings. By combining your efforts in multiple fields of your life and focusing on the right things you can create healthy habits, that supports your mental happiness.

I strongly suggest to read the other “How to work from home, the right way” series, but for now here are the main takeaways of these posts.

Set up your perfect home office

Set up a permanent workspace in your home. This helps you minimize disruption and maintain a clearer work-life balance. Choosing the right location, lighting and creating a welcoming ambience makes a big difference in your mood.

Read the full post here: https://www.rekaveszeli.com/blog/how-to-work-from-home-set-up-your-home-office

Boost your productivity

Habits, that keeps you organised and neat will clearly boost your productivity. By getting dressed in the morning and preparing a realistic to-do list you can ensure your day starts well.

Focusing on what you’re doing. Turn off notification and avoid multitasking. Furthermore, if your mind tend to wonder off use the brain dump method to stop it before it spirals out of control.

Finally, never forget to reward yourself in a positive and healthy way.

Read the full post here: https://www.rekaveszeli.com/blog/how-to-work-from-home-boost-your-productivity

Take care of your physical well-being

When your home turns into your workplace the chances are high that it’ll hurt your work-life balance and your fitness too. Keeping your body hydrated is one of the cheapest, easiest and the best thing you can do for yourself.

When commuting means walking from your bed to your desk within the house it’s hard to get enough fresh air without consideration. If you have a window next to you, keep it open or open it frequently. Furthermore, you can have a microbreak and take a 5-min walk.

Exercise can come in many colour and flavour! Probably all you need is internet and a little motivation. During exercise, your body releases endorphins. These chemicals heavily contribute to the feeling of happiness and they also reduce your perception of pain. Exactly what you need!

It is just too easy to get snacky when you’re home all day. TRy to eat regularly and choose healthy options. Always have healthy options at home and store your less healthy treats in a place where you can’t see it all the time and make it just a bit harder to get it.   

Read the full post here: https://www.rekaveszeli.com/blog/physical-well-being-at-home-office

#2 Maintain a work-life balance

When you literally live in your workplace the border between work and personal life starts to disappear. It can result in working longer hours or working on weekends or in neglecting your job to prioritize your personal demands. Both happen from time to time for shorter periods, but if it turns into a habit you’re in trouble.

Based on my experience employees who work from home long-term, tend to work longer hours and more likely to join late-night calls and check emails on the weekend. Entrepreneurs are even worse in maintaining boundaries and taking care of their mental well-being.

mental health, work-life balance, well-being

Photo by Ketut Subiyanto from Pexels

According to psychologists it also help if you attach a certain sensory signal to your work periods – like the smell of a certain candle or a pair of office shoe – that you consistently use, but only when you’re working.

To fix it first of all you need to accept, that the perfect work-life balance doesn’t exist. Instead of falling for this fake image, you should learn to stay flexible. Some days you may have to work longer, other times you might have to finish early.

The key is to know when to stop and to learn to separate the two words. Focus on what you’re doing at the moment – whether it’s work or relaxation – and don’t let your mind wander too far.

#3 Stay connected

The fact that you don’t meet with people naturally every day forces you work for human interaction. Although, as it doesn’t come naturally we tend to slowly forget about it or push it to the next day. The best way to overcome it if you create a habit out of it by attaching it to a day or activity.

For example, just after dinner you call your mom. Or every Friday at 5 pm you call your best friend to discuss your week. You can designate a day for virtual or real-life meetings and you can decide on that week whom you’ll meet this time.

#4 Relax your mind

You need to learn how to relax your mind to preserve your mental health. Enjoy meditating or practising mindfulness knowing you’re also doing a great favour to your intelligence. Just by 20-minutes of meditation you can improve your memory, verbal fluency and lower your stress levels.*

No matter how hard I try I’m still bad at meditating. Moreover staying still seems to be my enemy. If you’re any similar to me you also need to look for alternative ways. For example, I have a playlist full of ‘spa music’ that I listen when I’m taking a long shower. Others find ASMR relaxing and some swear on massage, sauna and spa breaks. You don’t need to be conventional, just find a solution that suits you and your circumstances.

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

You can also turn off your brain by finding active ways to relax. It can be achieved by reading or via a hobby. Finding a leisure time activity that helps you break the rat race is priceless. You can try gardening, cooking or sewing. You can find more tips here.

Read the other parts of the series:

I would like to thank my sister, Flóra Veszeli for helping me write this post. As a psychologist, she gave me valuable insights.

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Hi, I’m Reka,

Welcome to my website. Explore, find inspiration, motivation, and resources.