definíció, különbség, használat

Osszd meg másokkal is

A SEO és SEM két gyakran használt kifejezés a weboldalak és online hirdetések világában, de vajon tudod mit jelentenek? Ne aggódj, ha még nem. Ígérem a cikk elolvasása után minden alapkifejezés világossá válik számodra és magabiztosan fogsz navigálni a keresőoptimalizálás és afizetett keresőhirdetések körül.

Inkább a videós tartalmakat kedveled? Görgess a lap aljára vagy nézd meg BiteSize Marketing sorozatom első részét.

A cikk affiliate linkeket tartalmaz.

SEO, SEM, search engine optimization, search engine marketing

A képet a Canva.com segítségével készítettem.

Definíció

A SEO avagy keresőoptimalizálás a weboldalad láthatóságára és kereshetőségére összpontosít. Ez egy folyamat amely során úgy optimalizálod az oldalad, hogy az minél több forgalmat nyerjen organikus (nem fizetett) keresésekből.

Az SEM keresőmarketinget jelent. Ez öszefoglaló kifejezés, amely az organikus és a fizetett keresési taktikákat egyaránt magában foglalja, amelyek célja, hogy forgalmat generáljon számodra.

A keresőoptimalizálás komponensei

Technikai SEO

A technikai SEO célja, hogy a keresőmotorok minél könnyebben megtaláljanak és pozitívan értékeljenek. Ebben segíthet például a HTTPS használata vagy a webhely sebességének gyorsítása.

Off-site SEO

Az off-site SEO célja egy kifelé mutató hálózat kiépítése. A keresőmotorok azokat a webhelyeket priorizálják, amelyek hitelesnek tűnnek és látszólag ismertek – vagy ismert oldalakhoz kapcsolódnak. Azáltal, hogy a weboldaladról releváns oldalakra hivatkozol és mások ezt teszik a tiéddel egy hálózatot építesz, ami ösztönözni fogja a keresőmotorokat.

On-site SEO

Az on-site SEO azokat a dolgokat foglalja magába amik a te oldaladon történnek. Mint például a megfelelő kulcsszavak használata a címekben és képaláírásokban, vagy az oldal és blog olvashatóságának javítása.

Figyelembe veszed a SEO szempontokat a weboldalad készítésekor? Szeretnél több tanácsot hallani? Oszd meg a tapasztalatodat!

Paid search - Fizetett keresőhirdetés

A fizetett keresés az, amikot a keresőmotorok (Google, Bing vagy Yandex) engedik, hogy hirdetéseket jeleníts meg a keresési találatok között. A fizetett keresések a PPC (kattintáson alapuló fizetés) modell szerint működnek, vagyis csak akkor kell fizetned, ha valaki rákattint a hirdetésére.

seo, sem, search engine

Kép: Pixabay on Pexels

A keresőmarketing egy összefoglaló név, ami az organikus és a fizetett keresési taktikákat egyaránt magában foglalja, amelyek célja, hogy forgalmat generáljon számodra. A fizetett keresőhirdetések tehát szintén a keresőmarketing alá tartoznak.

PPC - kattintáson alapuló fizetés

Ahogy feljebb említettem ezek a hirdetések kattintáson alapulnak, vagyis csak akkor kell fizetned, ha valaki ténylegesen rákattint a hirdetésedre. Jól hangzik igaz? Igen…többnyire. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha senki sem kattint a hirdetésedre, akkor nem kell fizetned – de nem is lesz forgalmad.

Egy PPC kampány létrehozásakor tehát az egyik legfontosabb kérdés az ideális kulcsszavak megtalálása. A cél azok megtalálása, amelyek relevánsak, ugyanakkor a konkurenciád csak ritkán használja.

A/B tesztelés

Szeretném megemlíteni az A/B tesztelést is, amely egy az SEM-ben gyakran használt taktika. Ez azt jelenti, hogy egy azonos hirdetés két különböző változatát futtatod párhuzamosan, hogy kiderítsd, melyik teljesít jobban, és csak a győztessel folytatod a kampányt.

Néhány WordPress-építõ, például a Divi témogatja az A/B tesztelést, így ezta módszert használhatod a weboldalad optimalizálására is.

A képet a Canva.com segítségével készítettem.

Kapcsolódó BiteSize Marketing rész

Play Video

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]