Osszd meg másokkal is

vasarloi perszona, buyer perszona, template, készíts, eladás, marketing

Miért van szükségem buyer personára?

Egy gondosan összeállított vásárlói perszóna azzal segít elérni céljaidat, hogy világos irányt mutat és a helyes személyek felé tereli a figyelmed. Ezáltal azoknak készítesz tartalmat, akik valóban fontosak a vállalkozásodnak, nem pedig “mindenkinek”.

Továbbá, ha a célcsoportodat egy személyként képzeled el könnyebb megértened a problémáit és motivációit – ahogy személyesen is tennéd egy potenciális ügyféllel – és őszintébben és könyedebben tudsz neki megoldást javasolni.

Oké, értem a lényeget. Hogyan készítsek egyet?

Először is azt javaslom töltsd le ingyenes Készítsünk vásárlói perszónát segédanyagomat, amely tartalmazza az ehhez szükséges mintát, amit mindössze ki kell töltened.

Hogyan kezdj neki

Vájunk bele a tényleges munkába! Gondolj jelenlegi ügyfeleidre – főleg azokra, akikkel továbbra is együtt szeretnél dolgozni – és rendezd őket csoportokba hasonlóság alapján. Gondold át, hogy rajtuk kívül milyen más személyekkel tudnál és kívánnál dolgozni. Milyen nehézségeik vannak? Hogy találtak meg téged? Miért keresnek új megoldást? Próbálj az ideális vásárlóra fókuszálni és ne kalandozz el olyanok felé, akik nem igazán relevánsak számodra.

Ha még nincsenek vásárlóid kérj segítséget és állíts össze egy fókuszcsoportot, akikkel személyesen tudsz beszélni, vagy meg tudod őket figyelni online. Igyekezz minél több közös tulajdonságot összegyújteni, ami befolyásolhatja a döntésüket, ha a te termékedről/szolgáltatásodról kellene dönteniük. Figyeld meg versenytársaid követőinek viselkedését és szokásait, hisz ez is hasznos visszajelzés lehet.

Forrás: Pexels by Ksenia Chernaya

Képzeld el az ideális vásárlódat és kérdezd a céljairól, félelmeiről és minden olyanról, amit szeretnél a dokumentumodba foglalni.

Mit foglalj bele

Amikor a perszónáidat készíted azt javaslom ezeket mindenképp foglald bele: rövid bemutatás (mintha valakinek megpróbálnád bemutatni ezt a személyt), demográfiai adatok (kor, nem, családi állapot, lakóhely, stb), keresetszint, közösségi média használati szokások, célok és kihívások.

Minél több információd van és minél részletesebb a leírásod annál könnyebb lesz személyre szabnod számukra a marketingüzeneteidet. Bátran bővítsd a fenti listát, például add hozzá az anyanyelvüket, az utazási szokásaikat vagy akár a kedvenc színüket – amennyiben ékszert vagy ruhát készítesz ez például kifejezetten fontos lehet.

Mikor használjam őket?

Rövid válasz

Folyamatosan

Hosszú válasz

Elsősorban akkor támaszkodj erre, amikor az elkövetkező tartalmaidat tervezed és üzenetet fogalmazol meg a számukra. Minél személyesebbnek érzik, annál nagyobb az esélyed, hogy meghallanak és téged választanak. Építs kapcsolatot velük azáltal, hogy olyan tartalmat (blogbejegyzés, ekönyv, video, közösségi média poszt, webinár) készítesz, amit hasznosnak fognak találni.

Forrás: Unsplash by Austin Distel

Végtelen történet

Nem, most nem a könyvre gondolok….

Fontos megértened, hogy sosem leszel igazén “kész” a buyer perszónák készítésével. Fölöslegesen dolgozol, ha úgy tekinted, hogy ez egy feladat, amit elvégzel, majd félreraksz. Térj visssza rendszeres időközönként, hogy frissítsd és átgondold őket.

Tegyél hozzá, ahogy vállalkozásod nő és egyre több információt és visszajelzést gyűjtesz. Az is lehet, hogy az üzleted közben új irányt vesz, vagy újabb területek felé nyit. Nem számít mi az indok, tégy magadnak egy szívességet és tegyél be egy rendszeres emlékeztetőt a naptáradba.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg egy barátoddal!

Kapcsolódó BiteSize Marketing rész

Play Video
Reka Veszeli, marketing tips, marketing, branding, social media, free guides, marketing downloadables, blog, podcast

Szia, Réka vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy bevezesselek a marketing rejtelmeibe. Az a célom, hogy segtsek fejleszteni a vállalkozásod és növeljem a vásárlóid számát.

BiteSize Marketing, marketing tipp, marketing video

Iratkozz fel, hogy azonnal hozzáférj az ingyenes segédanyagaimhoz

Osszd meg egy baráttal!

További bejegyzések, amik érdekelhetnek

[elementor-template id="4694"]